A w jakim celu chcesz eliminować NKT? Do smażenia: smalec, kokosowy, masło klarowane. Na oliwie można smażyć, ale nie po to kupuje się dobrą(inne nie warto kupować ;-) ) oliwę, by marnować ją na smażenie. Do chleba jak najbardziej.
Smalec to niezbyt zdrowe tłuscze hehe. Lepiej bazuj na roślinnych, jak do smażenia ot już o wiele lepiej dać rzepakowy olej np. a do sałatek oliwę albo lniany ale to masz i wiesz. Tak poza tym jest bardzo ładnie. Ostatni posiłek możesz dać więcej tłuszczy i zabrać np z tego o godz. 16;00. Np. orzechy wyjmij z ghodz 16;00 i daj na ost. posiłek. Też [...]
Moze byc oliwa, ale jak do smazenia lepiej smalec. Swinia lub wol co wolisz i na co jest kieszen. Szynka to produkt mocno przetworzony z wieloma dodatkami zeby trzymala swiezosc. Gainera wywal i zrob sobie jakies przenosne omlety
[...] a na e że część omijasz i nie uwzgledniasz. Białko 2 gramy na kilogram masy ciała. https://potreningu.pl/articles/4731/silownia---ile-bialka-potrzebuje Można smażyć na oliwie z oliwek. Najlepszymi tłuszczami w tym kierunku będą jednak smalec, olej kokosowy, czy masło klarowane. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
jak jestesmy juz w tych tematach to sprawdzcie to co tu napisalem, czy dobrze mysle? do salatek oliwa z oliwek olej lniany do pieczenia olej kokosowy do smazenia maslo smalec na czym mozna jeszcze smazyc? na jakim tluszczu? Zmieniony przez - rysiek13 w dniu 2004-11-14 20:31:50
jajecznicę walnij na maśle i będzie cacy mintaja smażysz na oliwie? są bardziej odpowiednie tłuszcze do smażenia - np. smalec, masło Zmieniony przez - Volcanodon w dniu 2009-06-19 22:46:11
[...] raczej tnij. Na czym smażysz? Oliwa z oliwek to kiepski wybór. Za to do sałatek jak najbardziej. Do smażenia nadają się tłuszcze które nie ulegają degradacji w wysokich temperaturach - masło klarowane, olej kokosowy, ba - smalec też może jak najbardziej być. Chociaż oliwa z oliwek rafinowana na wysoki punkt dymienia - nie polecam jej używania.
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy Dodam, że smażenie w 1 badaniu nawet przy długotrwałym smażeniu na oliwie, w mało znaczący sposób się utleniała ze względu na chroniące ją polifenole
Jako źródła węgli masz sporo rodzajów kaszy, wszelkie bulwy - ziemniaki, bataty, do tego owoce itp. Jako tłuszcze - jaja, pełnotłuste mięsa, smalec, olej koko, oliwa (nie do smażenia), orzechy - nie ziemne, masło Białko - tak samo różne rodzaju mięska, ryby, jaja, twaróg, odżywka białkowa jeśli nie dasz rady pokryć całości z diety. Jest w czym [...]
[...] żywnością. Koniecznie kup kokosowy virgin, co znaczy, że ma zapach i smak kokosa. w przeciwnym wypadku jest rafinowany. Olej kokosowy jest w słoiczku, z wyglądu przypomina smalec, ma stałą konsystencję, a jesli bedzie w wysokiej temperaturze przechowywane, zmieni sie w ciecz. Idealnie nadaje sie do smażenia, a w bezposrednim spozyciu jak dla [...]
Olej kokosowy do smażenia będzie lepszym rozwiązaniem. Można go zamieniać na smalec i masło klarowane. Orzechy laskowe jak najbardziej mogą stanowić źródło tłuszczów w diecie. Nie można jednak bazować na trzech źródłach. Dieta ma być urozmaicona. Wybór masz ogromny i sporo z nich tanich.
Gotować, piec, parować. Nie smażyć. A już na pewno nie smażyć na oleju lnianym! Do smażenia jedynie olej palmowy, smalec, olej z pestek winogron bądź oliwa z drugiego tłoczenia. To są tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, nie wsiąkają w potrawy i nie utleniają się. Szczególnie pierwsze dwa. Moje mięso w 90% przypadków przygotowuję w [...]
mam rozumiec ze smalec jest dobry do smazenia ? co z olejem z orzechow ziemnych ? krotko sie raczej nie da smazyc , wiec oliwa odpada , z tego co slyczalem oliwa z iliwek nie nadaje sie wcale , bo podgrzana do wysokich temp jest toksyczna i strasznie nie zdrowa
A jesli chodzi o jedzenie np piersi z kurczaka to moge ja smazyc czy raczej gotowac no i czy przyprawiac moge?Aha i co uzywac do smazenia...to sie tyczy takze jajecznicy-smalec,oliwa?bo wiem ze olej odpada...no i jesli chodzi o oliwe to nie wiem czy dobrze zrozumialam,mam pić w ciagu dnia np łyzke oliwy??po co?